Revistele literare de azi pentru mâine

DSC_0093

FestLit 2014 a găzduit, în cea de-a doua zi a evenimentului, Colocviul Național „Revistele literare de azi pentru mâine”.

Întâlnirea a inclus o serie de momente aniversare și a marcat împlinirea a 65 de ani de la înființarea revistei „Steaua”, dar și a 25 de ani de la apariția revistelor Apostrof, Poesis și Euphorion.

Colocviul a fost moderat de Ruxandra Cesereanu. Au luat cuvântul: Adrian Popescu, Aurel Rău, Marta Petreu, George Vulturescu, Ioan Aurel Văcărescu și Dumitru Chioaru.

Evenimentul a inclus și o dezbatere la care au participat, alături de revistele „clujene” (Steaua, Tribuna, Apostrof, Echinox, Helikon, Mişcarea literară, Nord literar, Poesis, Caiete Silvane etc.), reprezentanţi ai celor mai importante reviste din ţară: România literară, Viaţa Românească, Ramuri, Luceafărul de dimineaţă, Convorbiri literare, Arca, Ateneu, Dacia literară, Orizont, Vatra, Familia, Discobolul, Euphorion, Argeş, Conta, Alpha, Ex Ponto, Hyperion, Poezia, Observatorul cultural, Contemporanul, Cultura, Dilema veche, Vatra veche etc.

Popescu-Adrian-01Revista „Steaua” a fost în cultura română o publicație care a cultivat valorile culturale europene, adresându-se cititorilor prin traduceri și comentarii de poezie, în special, și eseuri ale unor personalități contemporane. Ea a jucat un rol important în cunoașterea literaturii universale, înainte de apariția revistei „Secolul XX”, condusă de Dan Hăulică. Primul redactor-șef, A.E. Baconsky, a fost cel care a structurat și a impus revista, apoi Aurel Rău, care a continuat linia predecesorului său; ambii au făcut din revista „Steaua” o publicație de elită, deschisă avangardei, dar sprijinită pe valorile tradiționale românești
Adrian Popescu, scriitor, redactor-șef „Steaua”