Desant Scriitoricesc

Desant scriitoricesc la Departamentul de Jurnalism: Literatura în mediul online

„Literatura nu se poate face online”, spun scriitorii

 

festlit18

 

Luni, 4 iunie, între orele 10 şi 12, a avut loc desantul scriitoricesc în cadrul Departamentului de Jurnalism al UBB. Invitații Gabriel Chifu – prozator și poet, Daniel Cristea Enache – critic și istoric literar și Dan Cristea – critic literar, au vorbit în cadrul dezbaterii moderată de prof. dr. Elena Abrudan despre viitorul literaturii în mediul online.  

Photo from Andrei Coste

 

Desantul scriitoricesc la Departamentul de Jurnalism a Universității Babeș-Bolyai Cluj s-a bucurat de prezența studenților, dar și a cadrelor didactice și a debutat cu o scurtă introducere despre profilul profesional al celor trei invitați. Criticul Dan Cristea a pledat pentru promovarea valorilor literare autentice prin intermediul revistelor literare. Poetul și prozatorul Gabriel Chifu a menționat valoarea tradiției într-o lume tot mai grabită, dominată de tehnologie și necesitatea menținerii standardelor de calitate în stabilirea valorilor în cultură; de asemenea, domnia sa ne-a împărtășit sentimentul său de împlinire ca scriitor, sentiment apărut ca urmare a scrierii și publicării romanelor sale. Deși recunosc că Internetul este o descoperire formidabilă, scriitorii sunt încă reticenți față de social media și trag un semnal de alarmă. „Literatura nu se poate face online”, a declarat Gabriel Chifu, care susține că în spațiul online nu există „un gardian” care să facă selecția. La rândul său criticul literar Dan Cristea a explicat că în spațiul online nu există nici spirit critic, nici simțul valorii și nici competiție. „Nu există o ierarhie”, a spus Dan Cristea, care a admis că nu este neaparat un fan al rețelelor sociale. Dan Cristea a subliniat rolul criticii de a distinge literatură bună de textele mai puțin reușite sau fără valoare. De asemenea, criticul a accentuat necesitatea actului critic făcut sistematic și rolul revistelor literare în mentinerea standardelor in creația literară. Pe de altă parte,  criticul Daniel Cristea Enache a mărturisit că are deja trei conturi de Facebook și deși crede că nu poți citi neapărat un roman online poți crea conținut de calitate și online. Profesor fiind la Universitatea București, Daniel Cristea Enache a trecut în revistă posibilitățile nelimitate ale lumii virtuale permise de noile tehnologii ca și nevoia tinerilor de exprimare liberă și comunicare în timp real. Contextualizarea istorică, socială și tehnologică a comunicarii în mediul online a facilitat studenților înțelegerea mecanismelor migrării conținuturilor spre mediul online.

Invitații au observat lipsa tradiției, a profunzimii și, implicit, a reflexiei pretinse de actul creator, în textele vehiculate în social media. Moderatoarea întâlnirii, Elena Abrudan, a arătat că lipsa dezbaterii și confuzia valorilor din spațiul public reverberează și în mediul online. De aici inconsistența unui anumit tip de mesaje vehiculate în online și tendința consumatorilor de a se grupa în comunități virtuale de interese (site-uri culturale și reviste literare online) cu postări, analize și comentarii care contracarează într-o oarecare masură superficialitatea altor tipuri de mesaje.

În încheierea discuției particianții și-su exprimat speranța că timpul și mecanismele de autoreglare, inerente oricărui fenomen, vor permite redefinirea și rearanjarea conținuturilor în mediul online. 

Oana Ometa