Ochi noi peste literatura veche

Nevoia actualizării modalităților de cercetare și popularizare a literaturii românești vechi a fost ideea centrală a prelegerilor susținute la simpozionul „Literatura română. Începuturi”, organizat în cadrul FestLit 2016.

Unul dintre evenimentele principale organizate în cadrul FestLit 2016 a fost simpozionul „Literatura română. Începuturi”, găzduit de USR Cluj la sediul filialei. Printre personalitățile invitate să ia cuvântul s-au numărat Nicolae Manolescu, Eugen Negrici, Răzvan Voncu, Angelo Mitchievici, Adrian Lesenciuc, Mircea Popa, Rodica Frenţiu și Ovidiu Pecican.

fest-lit_2016_day2_saulpop-8371

Primul care a luat cuvântul a fost președintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu. El a insistat asupra modalităților de predare și învățare a literaturii vechi și a subliniat nevoia formării unor specialiști în acest domeniu. „Dacă literatura contemporană necesită oameni care să beneficieze de cunoaștere și energie pentru a descoperi noi tendințe, perioada veche, până la 1900, are nevoie de specialiști capabili să asimileze informația obținută și să transmită mai departe valorile identificate acolo”, a spus președintele USR.

fest-lit_2016_day2_saulpop-8360

Criticul literar Eugen Negrici, la rândul său, a atras atenția cu privire la „problema gravă” a numărului mic de cercetări care au ca subiect literatura veche. Totodată, el a argumentat că multe opere care aparțin acestei ramuri sunt livrate elevilor, prin programele școlare, înainte ca ei să beneficieze de cunoștințele necesare înțelegerii acestora. Potrivit lui Negrici, acesta este unul dintre motivele pentru care literatura veche are un impact redus în rândul tinerilor și nu le stârnește interesul. „Trebuie să ne concentrăm atenția pe efectele pe care le creează literatura. Toate valurile noi de scriitori și de opere creează o nouă optică. Ne găsim într-un marș al interpretării permanente. Noile generații de cititori trebuie să guste alte lucrări și să producă alte efecte. Ne confruntăm cu mari modificări în orizontul de așteptări, care evoluează continuu, în condițiile în care noi trebuie să recuperăm constant câte ceva din trecut”, a spus Negrici.

Prozatorul Răzvan Voncu a susținut că șansa dezvoltării cercetării și popularizării literaturii românești vechi se bazează pe trei piloni principali: editarea, organizarea pe genuri și specii, respectiv împrospătarea perspectivelor de abordare din punct de vedere antropologic și expresiv. Răzvan Voncu, a argumentat că alfabetul chirilic „nu este perfect adaptabil limbii române. Fiecare scriptor care a redactat sau transcris a dat propria sa interpretare grafică a limbii române”. Pornind de la această idee, Voncu a iterat că multe ediții trebuie revizuite, astfel încât textul să fie inteligibil cititorului contemporan: „Ne trebuie o lectură cu ochi proaspăt a vechilor texte, făcută de către tineri specialiști. Trebuie împrospătat felul în care privim patrimoniul literar”, a declarat Voncu.

La eveniment au participat câteva zeci de persoane, membrii ai USR și apropiați. Iniţiat de Uniunea Scriitorilor din România şi organizat de Filiala Cluj a USR, FestLit Cluj 2016  a reunit reprezentanţi ai celor 20 de filiale ale Uniunii Scriitorilor.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s