Alocuţiunea susţinută de ministrul Culturii, domnul Ionuţ Vulpescu la festivitatea de premiere FestLit Cluj 2015

1200x1200_1030„Sunt onorat de invitaţia dumneavoastră şi îmi face o deosebită plăcere să revin la Cluj, oraş care are atât de multe lucruri de oferit culturii româneşti. Sunt prezenţi aici, în această sală, oameni ale căror cărţi au însemnat atât de mult pentru formarea mea ca intelectual. Iar ca mine sunt mulţi care au a le mulţumi. Au fost şi sunt adevărate repere, într-o lume frământată şi plină, din păcate, de false valori.

Acest Festival, o acţiune pe care o susţin cu toată convingerea, este organizat de Uniunea Scriitorilor din România. O instituţie care, în vremuri grele, a fost un teritoriu al libertăţii şi un ferment al ideilor. Unii zic că a fost un soi de refugiu, o umbrelă de vreme rea. Eu cred că a fost un avanpost al unui front: cel al adevărului în luptă cu demonii puterii totalitare. Pe front sunt şi victorii, şi înfrângeri, şi retrageri tactice, şi ofensive. Ce rămâne din această luptă contează. Iar scriitorii români au lăsat ceva iubitorilor de literatură, iar prin ei, societăţii. Pentru asta trebuie să le mulţumim.

La precedenta mea vizită la Cluj, în februarie, făceam nişte promisiuni. Şi, cu toată modestia, îmi place să cred că unele dintre acestea au devenit realitate. Un proiect de suflet, acela al finanţării revistelor literare, a devenit realitate. Ştim cu toţii ce au însemnat ele în viaţa intelectuală a României, care a fost contribuţia lor la împlinirea proiectului strategic al naţiunii române: Marea Unire, de Centenarul căreia ne mai despart doar doi ani.

Dincolo de implicaţiile lui administrative, am gândit şi gândesc acest proiect de suflet ca pe un omagiu adus revistelor de cultură pentru rolul lor major în configurarea tablei valorilor noastre culturale identitare, atât în perioada interbelică dar şi, mai ales, în perioada anilor de comunism, când acestea au devenit, acolo unde se tipăreau, în toate marile centre culturale ale ţării, adevărate redute de apărare împotriva atacurilor propagandei ideologice şi ale non-valorii. Particularizez acest omagiu, aici, la Cluj, fiind onorat să mă aflu astăzi în oraşul Tribunei lui Ioanichie Olteanu, D. R. Popescu şi Augustin Buzura, al Echinoxului splendidei generaţii intelectuale clujene a anilor 70 şi al Apostrofului conceput în ultimele decenii de doamna Marta Petreu.

Adevărul este că, oricum am privi fenomenul modern românesc, nu putem evita constatarea că România este creaţia scriitorilor ei, înainte de a fi a politicienilor. Ea a fost cântată, imaginată, construită în poezii, nuvele şi piese de teatru, înainte de a fi pusă în tratate şi texte de legi.

Literatura este mai mult decât meşteşugul de a scrie. Tiparul l-a eliberat pe om de sine, şi i-a permis să trăiască, într-o viaţă, atât de multe experienţe câte cărţi a citit. E mult, e puţin? Nu ştiu. Ştiu că este important, de vreme ce atât de mulţi oameni nu-şi pot imagina cum ar fi viaţa lor fără cărţi. Filiala Uniunii Scriitorilor din Cluj-Napoca este, după filialele bucureştene, cea mai puternică din România, numărând, încă din anii ’50-’60, nume de prestigiu ale literaturii române, de la Lucian Blaga şi Ion Agârbiceanu la Dumitru Radu Popescu, Augustin Buzura, Ion Mureşan, Adrian Popescu, Marta Petreu, Irina Petraş (preşedinta filialei), Horia Bădescu, Ion Pop, Ion Vartic, Mircea Popa, Corin Braga, Ruxandra Cesereanu şi multe alte nume binecunoscute cititorilor.

Premiul pe care dumneavoastră l-aţi acordat, şi eu îl înmânez, vine să-l onoreze pe unul dintre membrii filialei USR Cluj, criticul şi profesorul Corin Braga. Este unul dintre cei mai cunoscuţi critici din generaţia de mijloc, un reprezentant de frunte al şcolii critice clujene.

Volumul “Acedia. Jurnal de vise”, pentru care primeşte Premiul FestLit 2015, este un experiment literar, o proză aflată la confluenţa fantasticului cu oniricului. Corin Braga a dat, prin “Acedia. Jurnal de vise”, una dintre cele mai interesante cărţi ale anului 2014, care se deosebeşte net de proza minimalistă şi autoreferenţială a momentului, prin viziune şi plăcerea plonjării prin straturile subconştientului şi prin structurile estetice ale visului. Sincere felicitări autorului, care, sunt convins, are în faţa sa o importantă carieră, într-un peisaj literar dinamic şi divers.”


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s