Desant scriitoricesc de la Seminarul Teologic Ortodox

seminar ortodox

Azi, 6 octombrie, Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca a găzduit un eveniment de înaltă ţinută intelectuală şi spirituală, Desantul scriitoricesc, în cadrul Festivalului Naţional de Literatură, desfăşurat în cetatea de pe malul Someşului în perioada 4-6 octombrie în organizarea filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, şi aflat la cea de-a doua ediţie. La Seminarul Teologic Ortodox, oaspeţii au fost Rodica Marian, Horia Bădescu şi Aurel Pantea, poeţi şi eseişti contemporani. Doamna Rodica Marian este cercetător ştiinţific principal I la Institutul de Lingvistică şi Istorie Literară „Sextil Puşcariu” din Cluj-Napoca, din cadrul Academiei Române, eminescolog bine cunoscut, membră a Uniunii Scriitorilor din România. Domnia sa le-a vorbit elevilor despre plenitudinea creatoare a cuvântului şi despre menirea poeziei de a aduce transcendentul în noi.

Domnul Horia Bădescu, fost director al Teatrului Naţional din Cluj, fost director al Centrului Cultural Român de la Paris şi ataşat cultural la Ambasada României în Franţa, a entuziasmat publicul prin pledoaria sa pentru readucerea poeziei în viaţa noastră şi pentru grija de a ne conserva identitatea culturală ca popor prin poezie, prin literatură. Domnul Aurel Pantea, conferenţiar universitar la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia, redactor al revistei „Vatra” de la Târgu-Mureş şi redactor-şef al revistei „Discobolul” din Alba-Iulia, a vorbit despre starea poetică în calitatea ei de ieşire din starea cotidiană şi despre trăirea sublimului care este surprinsă în poezie. De asemenea, a mărturisit că îşi doreşte ca ultimele sale cărţi de poezie să fie nişte cărţi de rugăciune. Cei trei invitaţi le-au citit elevilor din creaţiile lor, au răspuns la întrebările publicului, mărturisindu-şi experienţele personale despre întâlnirea cu literatura, despre relaţia acesteia cu credinţa, cu trăirea religioasă, despre rolul familiei în formarea lor ca oameni credincioşi.

Poeţii invitaţi au dezvăluit că, pentru ei, scrisul este un act salvator, un angajament total al fiinţei. Poezia, în viziunea lor, se naşte din rugăciune, iar menirea lui este de a ne apropia de Dumnezeu, fiind poarta noastră către mister. La sfârşitul activităţii, moderatorul, doamna profesor Ramona Burcă, şi părintele director al Seminarului Teologic Ortodox, preot profesor doctor Liviu Vidican-Manci, le-au mulţumit oaspeţilor, i-au invitat să semneze în cartea de onoare a şcolii şi să revină în anul următor pentru o nouă experienţă sub semnul literaturii şi al credinţei.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s